אלופה מיוחדת
תחרויות "ספיישל אולימפיקס" לילדים בעלי מוגבלות שכלית. וסיפורה של לין, אלופה מיוחדת.
ילדים בעלי מוגבלות שכלית שמשתתפים בתחרויות 'ספיישל אולימפיקס' (SO) הם באמת ספיישל במיוחד. יש להם כוח רצון מעורר השתאות ויכולת התמדה אינסופית שמובילה אותם להישגים חסרי תקדים. נפגשנו עם טלי קורנהאוזר ובתה הספורטאית לין, שכבר הספיקה לזכות בלא פחות מ-98 מדליות(!).
"מה כל ילד רוצה? את ההזדמנות לבעוט בכדור, לחבוט בו טוב ולשתף בהצלחתו את חבריו ומשפחתו. ומה כל ילד עם מוגבלות שכלית רוצה? בדיוק אותו הדבר".
כך פותח אתר האינטרנט של ארגון ספיישל אולימפיקס (SO).
את החלום הזה מגשים הארגון לכל חובבי הספורט בעלי לקות שכלית. בספיישל אולימפיקס מאמינים שעם הנחיות נכונות ותמיכה יכולים אלו להנות ולהיטיב עם עצמם מהשתתפות בספורט יחידני וקבוצתי ללא קשר למוגבלות שלהם.
פגשתי את לין באימון באולינג, בקניון שבעת הכוכבים בהרצליה, בדיוק רגע לפני רצף סטרייקים – דבר שבשגרה.
לפני 27 שנים נולדה לין עם רפיון שרירים ולקות שכלית. הרופאים לא נתנו ללין הקטנה סיכוי ללכת. כיום, היא נוסעת באוטובוס לעבודה בגן הילדים ברמת השרון, חוזרת להרצליה לבית אקשטיין, בו היא מתגוררת, ומשם ממשיכה לאימוני הספורט האינטנסיביים שכוללים שלושה ענפי ספורט שונים: טניס, שחיה ובאולינג. רחוק מהתחזיות הקודרות של הרופאים.
נשמע לכם עמוס? לא בשביל אלופה עטורת פרסים כמוה שזכתה בכמעט מאה מדליות בתחרויות בארץ ובאולימפיאדות ברחבי הגלובוס.
לין היא אחת מכ-4,000 ספורטאים וספורטאיות המתגוררים בביתם, במעונות או בהוסטלים לחינוך מיוחד ומגיעים להתאמן ולהתחרות במסגרת ארגון ספיישל אולימפיקס בישראל.
הארגון פועל בכל רחבי העולם ומציע בחינם עבור כל מי שהוא בן 8 ומעלה להתאמן ולהתחרות ב- 15 ענפי ספורט כמו: אתלטיקה, ג'ודו, טניס, רכיבת סוסים, שחייה, שייט בקייאקים ועוד.
בישראל מקיים הארגון תחרויות מקומיות ומוציא משלחות של ספורטאים לתחרויות בינלאומיות של הארגון.
העיסוק בספורט משפר את כושרם הגופני של הספורטאים, ועל ידי כך מעלה את הדימוי והביטחון העצמי שלהם בעיני עצמם ובעיני סביבתם. דרך הפעילות הספורטיבית, ניתנת לספורטאי היכולת להרגיש "שווה בין שווים" והזדמנות לחוות תהליך שמגלם בתוכו חוויית הצלחה והתמודדות עם הפסדים או ניצחונות.
"הבת שלי לא מפגרת אחר אף אחד"
טלי קורנהאוזר, אמא של לין, היא זו שדחפה את בתה להגיע להיכן שהיא היום ולא נתנה למוגבלות להפריע לה להתקדם. "הבת שלי לא מפגרת אחר אף אחד, להיפך, היא בשורה הראשונה".
האם הלביאה פועלת בכל החזיתות בו זמנית לטובת לין וחבריה ובשנת 2012, הצליחה לשנות בשיתוף עם משרד הרווחה את הנוסח בחוק הישראלי מהמונח "פיגור שכלי" ל"מוגבלות שכלית".
טלי משמשת כרכזת המשפחות בספיישל אולימפיקס בישראל. היא מקדישה את זמנה למפגשי תמיכה בין הורים, מביאה למודעות בנושא זכויות שמגיעות לבעלי מוגבלות שכלית ומכוונת הורים לפעילויות ספורט המתאימות לילדיהם.
כל הורה לילדים עם צרכים מיוחדים מודאג מעתיד ילדו. אך טלי כבר מתכננת את מפעל חייה, בית חם לבעלי מוגבלות שכלית בקיבוץ מעברות שבשרון, מתוך חזון לדאוג להם בהמשך חייהם כבוגרים.
ההצלחה של פעילות ספיישל אולימפיקס בארץ נובעת מעבודתם המסורה של אנשים רבים הלוקחים אחריות ומשפיעים על סביבתם, וכך יוזמה מולידה יוזמה. קבוצת הבאולינג בהרצליה, למשל, היא תולדה של יוזמה להעצמת הילדים על ידי רקפת קלישוב, אמא של גלעד, אף הוא ספורטאי בספיישל אולימפיקס.
ההזדמנות למפגשים בתדירות קבועה בבאולינג בהרצליה גררה אחריה את היוזמה של חנה דואניס (בתמונה בראש העמוד), מאמנת באולינג שהקימה ליגת נשים, קהילה של אימהות לילדים בעלי צרכים מיוחדים המשמשת למפגשי הנאה ותמיכה, ולהבנת הילדים באופן טוב יותר דרך הבאולינג.
חנה היא גם בת הזוג של לין במשחקים, "היא משקיעה מזמנה בהתנדבות במלוא נשמתה. היא מהווה דמות מאוד משמעותית עבור לין, והיא זאת שהקפיצה אותה בהישגים מאז התחילה לאמן אותה כבת זוג" מספרת אמה של לין, טלי.
חנה, היא ממקימי מועדון הבאולינג בקריית אונו, ומתנדבת תוכנית ה- Unified במסגרת ספיישל אולימפיקס. בתוכנית משולבים ספורטאים רגילים באותה קבוצת אימון/משחק עם ספורטאי ספיישל אולימפיקס, והתוכנית המיוחדת מתקיימת בשלושה ענפים: באולינג, כדורסל נשים וקייאקים.
כל שבוע חנה נפגשת עם לין פעמיים – פעם רק שתיהן, ופעם במסגרת קבוצה גדולה.
מהקשר בין לין וחנה נוצר קשר מיוחד. "הכימיה בינינו נותנת כוח לי ולה" מספרת חנה "כשאני נפגשת עם לין אני מבינה את העולם דרך העיניים שלה, וזו הזדמנות בשבילי לעצור את מירוץ החיים ולהקדיש את כל כולי אליה, וישנה העצמה דו צדדית. לין מקבלת את החיבוק ויודעת להעניק ולאהוב בחזרה".
לאחר התהליך שהן עוברות לאורך כל הדרך ביחד, הן סומכות אחת על השנייה כפרטנריות למקצוע "לין סומכת עליי ופונה אליי בשאלות הקשורות לספורט וגם בנושאים אחרים".
העבודה בצוות היא לא רק בנוגע לבאולינג "הילדים זקוקים למגשרת, פסיכולוגית, מכילה, אוהבת, מחבקת, פותרת בעיות, ואני כמובן פה בשבילם, בזכות ההתייחסות הזו ללין נבנה הביטחון לבקש, לספר, לדרוש, נבנית העצמאות, ואף יכולת ההבעה".
לעיתים כשבני נוער מחפשים מקום לצאת לבילוי משותף הם מציעים "יאללה, בואו נלך לבאולינג". האימונים מזמנים ללין הזדמנות שהיא לא מובנת מאליה, כמו מפגשים עם בני גילה, המספקים חברה ומטפחים את היכולות החברתיות בהם היא ניחנה.
במפגש עם לין מבחינים תוך זמן קצר באיכויות שבה. הדינמיקה שלה עם סביבתה היא חיובית, מלאת טוב לב והסתכלות על הצד החיובי של החיים. היא מחמיאה ומעודדת את המתחרה שאיתה ולא לוקחת באופן קשה אם פיספסה בזריקת הכדור מספר "חיילים", אלא רואה את ההנאה שבדבר.
השתתפות בתחרויות יוצרת בדרך כלל מכבש לחצים והררי ציפיות. לין מודעת לגודל האירוע, למה שמוטל על הכף ולכך שהשתתפות במשחקים האולימפיים תלויה בזכייה או הפסד בתחרויות בארץ, ולמרות זאת היא לוקחת את הכישלונות כהעצמה, ואת ההצלחות כברכה ומתעסקת יותר בשיפור מיומנויות הספורט.
הישגיה של לין מוכיחים שעולם הספורט מביא עימו לא רק התפתחות פיזית, אלא גם העצמה נפשית חברתית ומנטלית, העצמה בעוד תחומי חיים ושאיפה להישגים. לאימונים בספורט נלוו משימות נוספות שמקנות עצמאות ותקשורת עם הסביבה.
האימונים הספורטיביים הקנו ללין יכולות כגון: לשלם לאוכל אחרי האימון, לעמוד בלוחות זמנים, לנסוע באוטובוס לבד למחוז חפצה, לארגן לעצמה תיק ולשים בו את כל הדברים הנחוצים לאימון. כל אלו הם דברים שלא יכלה לעשות קודם לכן באופן עצמאי והושגו בזכות האימונים.
ספיישל אולימפיקס 2015 הוא אירוע הספורט הגדול בעולם, וזוהי זכות גדולה לספורטאים שלנו לייצג את המדינה, ולהוכיח את היכולת של כוח הרצון לנצח את המגבלה. לין ייצגה אותנו במסגרת מקצה הבאולינג בזוגות מטעם הארגון העולמי.
לין יוצרת גאוות יחידה של אחיה והוריה, וההתגייסות של כל המשפחה המתנדבת מתבטאת גם בחיי היומיום בארץ וגם בטיסות למשחקי העולם בחו"ל. טלי, אמא של לין, מקיימת מפגשי אומנות חוצי יבשות של קיר אומנותי למען הערכים שאותה מייצגת התחרות.
תוכנית "ספורטאי בריא" היא תוכנית הבודקת את בריאותם של הספורטאים בזמן התחרויות. אביה של לין, ד"ר שמואל קורנהאוזר, וגם אחיה, ד"ר תום קורנהאוזר יגיעו גם הם למשחקי העולם, לא רק כדי לצפות בלין אלא כדי להתנדב במסגרת תוכנית זו, ולבדוק את כשירותם של הספורטאים בזמן אמת.
בהצלחה ללין ולכל חבריה במשחקי העולם בקיץ, בשבילנו אתם כבר ניצחתם במירוץ החיים!
סיפור חייה של לין מעורר השראה ומלמד אותנו מהי נחישות איתנה. ולאן יכול להוביל אותנו כח הרצון.
היכון הכן צא… היזהרו! לין לפניכם!
אם יש בכם רוח ספורטיבית ואתם מעוניינים להתנדב בספיישל אולימפקס, פנו לג'ודי זיו judygii@soi.org 072-2115872 .
אם תרצו לתרום כסף לעמותה תוכלו לעשות זאת באמצעות העברה בנקאית, פרטי הבנק: בנק הפועלים, סניף אילון, מספר סניף 558, מספר חשבון 249965 לעמותת ספיישל אולימפיקס.
התמונות באדיבות המשפחה.