דלג לתוכן המרכזי
תפריט
צרו קשר
גישה מהירה
En
English

מה הסיפור של ישראל

מה הסיפור של ישראל

במרכזי "זהות" בנות השירות מעבירות הדרכה על זהות יהודית וערכים חברתיים, בבתי ספר חילונים ברחבי הארץ.

"יש לנו שליחות גדולה והיא לחבר את עם ישראל לגודלה של התורה ובכל מקום להוסיף קודש", כך מספרת בת שירות שלנו במדרשת "זהות". במרכזי זהות בנות השירות מעבירות הדרכה על זהות יהודית וערכים חברתיים, בבתי ספר חילונים ברחבי הארץ. הן מספרות על סיפוק אדיר מעבודתן, על חיבור מחדש לערכים עליהם גדלו ובעיקר על תחושת השליחות שמלווה אותן במהלך השנה ונותנת להן המון מוטיבציה.

הדרכת יהדות בבתי ספר זה תקן אינטנסיבי ומשמעותי. הוא דורש הכנת מערכי שיעור מראש, חשיבה רבה ויכולת עמידה מול כיתה של ילדים שלא תמיד מעוניינים לשמוע. לכל מרכז יש אופי ודרך עבודה שונה משאר המקומות בארץ. אביגיל נבו, בת שירות במרכז זהות בקריית אונו מספרת לנו למה בחרה דווקא בתקן הזה, "בחרתי בהדרכת יהדות כי אני רואה בזה ערך, לפגוש חילונים שלא מכירים את היהדות ולחשוף אותם לסיפורים על אברהם אבינו. בנוסף, להראות שאנחנו לא דתיות מסכנות, כמו שחושבים, אלא אנחנו שמחות וגאות בזה, זה משהו שהם לא פוגשים כל יום". בכל עיר יש מספר בנות בתקני הדרכת יהדות. הן עובדות בבתי הספר והגנים, עוברות בין הכיתות, פוגשות את כל הגילאים ודואגות להתאים את נושא השיעור או המערך לגיל המתאים. לכל שכבת גיל יש נושא שנתי המותאם לגילם. "אנחנו מדברים עם הגילאים הקטנים על חברות, חומש בראשית, על האבות והאימהות, ועם הגדולים על אישים חשובים, אחריות וכו'", מספרת רות, בת שירות במרכז זהות בשדרות.

הבנות מקפידות על הכנת המערכים מראש, יש להן שעות מיועדות לכך, והן משקיעות מאמץ וחשיבה רבה מה יתאים לכל גיל ואיך ניתן יהיה להעביר את המסר בצורה טובה וחוויתית. "ימי ראשון ושלישי מיועדים אצלנו להכנת השיעורים", מספרת תמה, בת שירות במרכז זהות באופקים. יש לבנות חדר עם המון ציוד, מחשבים, מערכי שיעור מוכנים מראש- הכל כדי להתכונן בצורה הטובה ביותר לשיעור. לכל שיעור יש מבנה אחר, אין משהו קבוע. הבנות משלבות משחקים, הצגות, חידונים, סיפורים ועוד.  "השיעורים מאוד חוויתיים. הרעיון הוא ליצור לילדים חוויה שאותה הם יזכרו", מספרת רות משדרות, "למשל כשדיברנו על שבת, בחרונו להביא שולחן עם מפה לבנה, ולא לדבר על מה אסור ומה מותר לעשות בשבת, והילדים אהבו את הרעיון". בקרית אונו אביגיל מספרת שהן העבירו פעילות מיוחדת על אחדות וסטיגמות, "הבאנו לילדים כל מיני תמונות של טיפוסים שונים וביקשנו מהם לכתוב על כל אדם על פי מה שהם רואים בתמונה, מה המקור שלו, התחביבים, החלומות וכו', ואחרי שהם כתבו- סיפרנו להם את האמת על כל אדם שהופיע בתמונה", היא ממשיכה, "הילדים הבינו כמה אנחנו מתייגים, דיברנו על הטוב שיש בכל אדם, זה היה משמעותי".

מעבר לפעילות השוטפת מכינות הבנות פעילויות סביב החגים, וימי שיא מושקעים בנושאים שונים. באופקים הכינו הבנות יום שיא בנושא אחדות, "זה לא פעילות רגילה, אנחנו מכינות לכל הילדים יחד פעילות גדולה עם תחנות ופעילויות סביב נושא מסוים", תמה מספרת, "ופעמיים בשנה, בחנוכה ויום ירושלים,  אנחנו מכינות הצגה מושקעת וזו דרך עבורנו להעביר תוכן ערכי בצורה שונה וחוויתית". צוות בית הספר מאוד תומך ואוהב את בנות השירות. יחד עם בת השירות בכיתה, נמצאת המחנכת, והבנות מספרות שבהרבה מקרים גם מורות מקצועיות מצטרפות לשיעור ומפרגנות להן. "בסוף השנה אחת המורות ניגשה אליי עם דמעות בעיינים  ואמרה, אני לא יודעת איך להגדיר אתכן אתן סוג של מלאכיות, זכיתן!  זה היה מרגש מאוד, להבין שאנחנו באמת משמעותיות שם" מספרת רות משדרות.

רות, בת שירות במרכז זהות בשדרות מספרת על חשיבות התפקיד, "בבית הספר את סוג של מורה, אבל את לא צריכה להתעסק עם משמעת. אנחנו רואות את התהליך שהילדים עוברים, נוצר קשר חברי מיוחד עם התלמידים למרות שזה לא קשר אישי כמו במקומות שירות אחרים", רות ממשיכה, "הילדים קופצים עלינו ומחכים לשיעור". באופקים, תמה מספרת שהתקן מאוד חיבר אותה לעיר ולקהילה. איילת השחר, רכזת בנות השירות בקרית אונו מוסיפה, "הבנות יוצרות קשר מיוחד עם הילדים, והעבודה שלהן מאוד מגוונת ומשתנה, לא כמו בבית ספר רגיל זו עבודה אינטנסיבית וחשובה, בעיקר בגוש דן עם כל עניין ההדתה".

אכן בתי הספר אוהבים את בנות השירות, אבל לא בכל מקום הנושא עובר בקלות. "בשדרות הם מאוד פתוחים לתכנים שאנחנו מעבירות וליהדות, הם רוצים לשמוע, וגם אם יש ביקורת היא לא מופנית כלפינו", רות מסבירה, "בסוף השנה הבאנו לילדים ספר תהילים, ואנחנו יודעות שלא בכל מקום זה אשרי ויתקבל בשמחה".  גם באופקים התושבים מאוד מחוברים למסורת והמורים מאוד רוצים שנדבר על זה. בקריית אונו יש קומץ קטן שמפחד מהדתה, אבל רובם פתוחים לקבל, "הילדים מתלהבים לראות אותנו ברחוב, ורוב ההורים שמחים שאנחנו מגיעות", מספרת אביגיל.

הדרכת יהדות היא תקן עם המון שליחות. בהרבה מקומות זה המפגש היחידי שיש לילדים עם אדם דתי, ולכן התפקיד הזה הוא כל כך חשוב. "אני חושבת שזה התקן הכי שירות לאומי שיש", משתפת רות אבטליון ממדרשת זהות בשדרות, "שליחות זה מה שהעם שלנו צריך היום. בת שירות עם חיוך ואור בעיניים, שאומרת את הדברים בגובה העיינים בצורה הכי קלה ופשוטה שיש". תמה ממדרשת זהות באופקים מוסיפה, "אנחנו קיבלנו את זה כמובן מאליו, ולהרבה ילדים זה בכלל לא. המטרה שלנו היא שיראו את היהדות כמשהו יפה ולא כהדתה כמו שמספרים בתקשורת", היא ממשיכה, " זהות מאוד מחברת אותך לעם ישראל, לכל בית ספר יש סגנון ילדים אחר".

שולחן שבת עבור אחת הפעילויות