רודפי צדק
"טבקה" ו"פרויקט גל"- סיוע משפטי בהתנדבות וקידום נושאים חשובים
לא לכולם יש את הכסף הדרוש כדי לקבל ייצוג הולם מול בית משפט. טבקה ופרויקט גל הם שני ארגונים אשר פרצו דרך בכך שהעלו על נס את ה"פרו בונו", מושג מעולם המשפטים, שמשמעותו, ייצוג בהתנדבות. זה פועלם – לסייע משפטית בהתנדבות ולקדם נושאים חשובים למי שנצרך וקולו לא נשמע. אמנם טחנות הצדק טוחנות לאט, אך פעילי הצדק בעמותות המשפטיות פועלים בקדחתנות.
בפרויקט גל מאמינים שהאדם צריך תמיד לשאוף ולהשפיע, בטח אם יש לו את הכח והידע שיכול להועיל לנזקקים לו. ארגון זה, שהוקם על-ידי עו"ד גבי צ'רטוק, סוחף סטודנטים צעירים למשפטים לכיוון אקטיביזם חברתי.
פרויקט גל מניע אותם לא רק להתרכז בקידום האקדמי של עצמם, אלא לתעל את הידע שרכשו לטובת החברה. השתתפות בפרויקט מקנה לסטודנטים אבני יסוד ליזמות חברתית בהנחיית אנשי מפתח מומחים מהתחום.
המשתתפים רוכשים מיומנויות לאיתור עוולות ולפיתוח פתרונות יצירתיים החל מהגשת תביעות, דרך הצעות חוק ותקנות, וכלה במאבקים ציבוריים ותקשורתיים.
בר לוי, מנכ"לית הארגון שואפת לגייס אנשים איכותיים, שותפים לחזון הארגון, ומתארת את תפיסת עולמה: "חשוב שתהיה לאדם נגיעה בחיים של אנשים, אני מאמינה שאדם צריך לראות את עצמו כבעל רצון לשנות. אני צריכה להיות שם, לא משנה כמה קרדיט אקבל, עצם הימצאותי שם, כבר הופכת את החיים של האחר לטובים יותר".
הסטודנטים בפרויקט גל מפתחים יוזמות מכל תחומי החיים של הפרט והחברה. קבוצות הסטודנטים שוקדים בחריצות על פתרון בעיות בנושאים כגון: תנאי ההעסקה של עובדים זרים בתחום הסיעוד, שמירה על זכויות בעלי רכבים בעת גרירת רכבם על-ידי פיקוח עירוני, הוזלת מוצרי בסיס נטולי גלוטן ועוד.
הארגון פועל ברחבי הארץ במספר פקולטות למשפטים באוניברסיטאות תל אביב, בר אילן, העברית וחיפה ובמכללה למנהל.
ח"כ מיקי רוזנטל, הפעיל למאבק חברתי בתקשורת, נאם בכנס פתיחת שנת העשור לפרויקט גל שהתקיים באוניברסיטת תל אביב והמליץ: "חשוב לעשות תחקיר משווה ולבדוק אילו פתרונות ניתנו במקומות אחרים בעולם כדי להשליך את זה על המציאות החברתית בישראל ולאמץ את מה שרלוונטי עבורנו".
ארגון חשוב נוסף בשם טבקה עוסק במאבק באפליה של אוכלוסיית יוצאי אתיופיה, ומחולל מהפך אדיר שניצניו ניבטים כבר היום.
הצלחתם מתאפשרת בשל עבודתם על שני צירים במקביל: הראשון, העלאת הדימוי העצמי של הקהילה, הקניית ידע על הזכויות ומתן כלים של עמידה עצמאית מול הגורמים המפלים. השני, מאבק משפטי בנושאים עקרוניים הנוגעים לכלל אוכלוסיית יוצאי אתיופיה בארץ.
תפיסת העולם של המנכ"ל חדור התלהבות, פנטהון אספה דויט, היא שצדק נעשה לא רק באולמות בית המשפט, אלא את ערכי הצדק צריך להנחיל גם בזירה הציבורית: "לא רק ניצחון משפטי יגרום לשינוי בחברה, אלא גם הבניית תהליך ארוך טווח בעל שורשים איתנים".
מלבד ייצוג משפטי לקהילה האתיופית, בטבקה מובילים פרויקטים חברתיים נוספים, כמו: הפקת תוכנית טלוויזיה בשפה אמהרית החושפת את זכויותיהם האזרחיות של יוצאי אתיופיה, פרויקט שילוב תעסוקה בשורות המשטרה, פרויקט נערי דין – מניעת נשירה ושיקום נוער בסיכון, פרויקט "רקיע" – חממה למנהיגות חברתית ברחבי הארץ.
התוכנית מצמיחה מנהיגים מקרב הקהילה שיוכלו להשתלב בעמדות מפתח בתחום הציבורי, העסקי והאקדמי. השאיפה של טבקה היא שקהילת יוצאי אתיופיה בישראל תהיה משולבת בכל רקמות החיים בישראל כשווה בין שווים, ללא אפליה וגזענות, תוך כבוד לצביונה התרבותי, זהותה ועוצמותיה.
בפרשת משפטים בספר שמות, בה אנו קוראים השבת מובאים עקרונות המשפט העברי של ארבעה אבות נזיקין, מודגשת חובת ההתייחסות ההוגנת לחוליות החלשות שבחברה.
"כָּל אַלְמָנָה וְיָתוֹם, לֹא תְעַנּוּן. אִם עַנֵּה תְעַנֶּה, אֹתוֹ כִּי אִם צָעֹק יִצְעַק אֵלַי, שָׁמֹעַ אֶשְׁמַע צַעֲקָתוֹ" (שמות כב).
האנשים, היוזמות והעמותות הקיימים כיום בישראל, מראים לנו שמי שרגיש למצוקת הזולת, ימצא דרך לתת לו מזור.