שח"ם שלנו
תכנית שח"ם- שואפים חולמים מצליחים, היא תכנית המסייעת למאות ילדים ומשפחות ברחבי הארץ, עולים חדשים מצרפת ומאתיופיה. במסגרת בנות השירות של שח"ם מספרות על עבודה מאתגרת עם עולים חדשים שלא תמיד מסתדרים עם השפה, על קשרים מיוחדים שנוצרים במהלך השנה עם המשפחות, ועל המפגש העמוק עם העדה האתיופית ומנהגיה.
משפחות המשתתפות בתכנית שח"ם נמצאות בארץ מספר שנים בודדות. חלקן עוברות לפי כן במרכז קליטה, וחלק מהמשפחות מגיעות ישירות לשכונה בה הן גרות ומנסות להשתלב במערך החיים, בבתי הספר, בקהילה וכו'. ההתאקלמות אינה פשוטה. קשיי השפה עוצרים בעדם מלהשתלב מבחינה חברתית, ישנם קשיים כלכלים של העולים שטרם מצאו עבודה, ומבחינה נפשית, לא פשוט להגיע למקום חדש. חוי כהן, מנהלת מחוז שפלת יהודה שמלווה את בנות שח"ם, מתארת את מצבם של העולים "בקליטת עליה החברה עוברת להתמקד בילדים, הם קולטים בקלות את השפה והם יותר רכים להשפעה. בעקבות כך נוצר מצב שרוב ההורים נשכחים מאחור ונוצר פער הין התפקוד הישראלי של הילדים לבין ההורים. נוצר חוסר איזון ואנחנו מפסידים הורים חזקים עבור הילד. לבת השירות בשח"ם יש תפקיד חשוב בין השאר, לאזן בין ההורים לילדים".
כאן בנות השירות שלנו נכנסות לתמונה. בתחילת השנה כל בת מקבלת שתי משפחות אותן היא תלווה לאורך השנה. ברוריה דוידס, בת שירות בתכנית שח"ם, המשרתת עם עולים מצרפת בשכונת תלפיות בירושלים, מספרת על אופי עבודתה, "בבקרים אני בבית הספר עם הילדים של שתי המשפחות אותן אני מלווה, ואחר הצהרים אני נמצאת אצל כל משפחה פעמיים בשבוע". ברוריה מספרת שהיא בונה לעצמה מערכת שתתאים לצרכי הילדים, והכל בשיתוף פעולה עם צוות המורים וההורים. "חלקם צריכים עבודה פרטנית, חלקם צריכים עזרה בשפה תוך כדי השיעור, להעתיק מהלוח או עזרה בכתיבה ומטלות בכיתה". אוריה, בת שירות בתכנית שח"ם בחולון, שעובדת עם עולים מהעדה האתיופית מספרת שלא קל להניע את הילדים ללמוד. "הקושי בקריאה ובהבנת השפה עוצרת בעדם מללמוד ולהשקיע", היא ממשיכה, "הקושי מתבטא גם ביצירת קשרים חברתיים, אני נמצאת איתם גם בהפסקות, עוזרת להם ליזום שיח וליצור משחק". הבנות מספרות על הקושי של הילדים להתחבר לבנות שירות בתחילת השנה, "קשה להם להיפתח, הם מתביישים, אבל בסוף השנה קשה לעזוב", מספרת ברוריה.
אוריה, בת שירות משח"ם חולון, מספרת על אחד הילדים שהיא חנכה שהתקשה מאוד בלימודים, "יש לי חניך בכיתה ו', שלא יודע לקרוא ולכתוב. זה ממש עצר אותו בלימודים, והיה לי חשוב שיצליח אז עשיתי איתו הסכם", היא משתפת," שאלתי אותו מה החלום שלו והוא ענה שהוא רוצה ללמוד כדורגל מקצועי", היא ממשיכה, "אז הסברתי לו שהוא חייב לשבת וללמוד, כאשר הוא מחליט כמה ומה ללמוד, ואני אעשה הכל כדי למצוא לו חוג כבקשתו". התלמיד שמח ונענה להצעה, ואוריה ביררה רבות ומצאה לו חוג עם מאמן במגרש קרוב לבית. למרות שהיה קושי במימון, ובעזרת שירותי הרווחה בעיר, התלמיד למד כדורגל ונהנה מאוד. "היום הוא במקום הרבה יותר טוב בלימודים ובכלל", מספרת אוריה, "הוא התקדם מאוד, המורות מפרגנות לו שהוא השתפר, הא היה בנכונות ללמוד בעקבות ההצלחה שלו בכדורגל". חוי כהן, מנהלת המחוז, מספרת מנקודת המבט שלה על שח"ם בעיר חולון, "בחולון הרווחה מאוד ערוכה ורואה את הצרכים של העולים החדשים בעיר, זהו דבר שמסייע מאוד לעבודה של הבנות שתהיה טובה ועמוקה" היא מתארת.
ברוריה, משח"ם צרפתים בירושלים, מספרת שליוותה את אחת מהחניכות שהחליטה לכתוב אוטוביוגרפיה על חייה. "ישבנו כל יום שלישי במשך שעה וכתבנו כל פעם פרק על החיים שלה", מספרת ברוריה על התהליך, " היא כתבה על העלייה, על המשפחה שלה, פרק על התחביבים, החברים ועוד". מלבד ההשקעה בכתיבה, למדה התלמידה יישומי מחשב, התקדמה בעברית והייתה גאה מאוד בתוצר. "זו הייתה חוויה מעצימה בשבילה, היא הייתה גאה בזה, וגם ההורים התרגשו מאוד לראות את הספר". בנות השירות יוצרות קשרים מיוחדים עם התלמידים. הן מצליחות להבין את הצרכים של כל ילד, מה יקדם אותו חברתית ולימודית ונותנות מעצמן כמה שיותר על מנת שהילד יחווה הצלחות.
את שעות אחר הצהריים בנות השירות שלנו מעבירות אצל המשפחות. הכניסה למשפחות היא לא פשוטה, הבנות נדרשות ללמוד את האינטראקציה בין בני המשפחה, ולמצוא לעצמן מקום. חוי כהן, מספרת, "בגלל שהבנות נכנסות למרחב הפרטי של המשפחות הן חוות דברים בעוצמה מאוד גבוהה", היא ממשיכה, "הן חוות את המורכבויות מצד אחד וגם הופכות לחלק מהמשפחה". ברוריה משתפת בחוויה שלה "חשוב לבוא למשפחות עם ביטחון ולא להתבייש, לוקח זמן להתרגל אחד לשני, אך מהר מאוד את הופכת להיות חלק מהמשפחה ונוצר קשר מיוחד". אוריה מוסיפה, "חלק מהתפקיד הוא עזרה בהתנהלות היומיומית של ההורים מול הרשויות, בטפסים והסברים, עזרה בעברית, זה לא קל אבל הם מעריכים מאוד ומפרגנים וזה מאוד מספק".
לבנות השירות שלנו בשח"ם ישנו ליווי והדרכה לאורך כל השנה. לכל איזור ישנה רכזת המלווה אותן ונפגשת עם הבנות כמה פעמים בחודש. "יש לנו רכזת שחם תותחית", מספרת אוריה משחם חולון, "אנחנו נפגשות פעמיים בחודש פגישה קבוצתית ועוד פעם אחת אישית, יש הזדמנות לשתף בקשיים ולקבל תמיכה וכלים". חוי מתארת את הליווי המיוחד שמקבלות בנות השירות "רכזת שחם שמלווה את הבנות מכירה לעומק את המשפחות ורואה שהמקום בטוח ומוגן לבת שירות שנכנסת, ומוודאת שהקשר בין הבת למשפחה הוא קשר נכון".
כשהן מתבקשות לסכם שנה בשח"ם, הבנות לא חוסכות במילים " הייתה לי שנה מעולה", מספרת ברוריה, "לא רק נתתי, אלא קיבלתי המון דברים לחיים. את עובדת עם אוכלוסייה שבאמת צריכה אותך", היא ממשיכה, "לעולים הצרפתים יש לא מעט קשיים שמביאים אותם למצב שהם רוצים לחזור לצרפת, ופה המקום של בת השירות לבוא עם חיוך, לעזור ולהקל על העולים כמה שאפשר". אוריה משתפת, "הייתה לי שנה מאוד מתאגרת, זה לא תקן פשוט את הרבה עובדת לבד", היא מספרת, "במהלך השנה קשה לראות תוצאות של העבודה הקשה שלנו, אבל עכשיו יש הרבה סיפוק, אני שמחה שהייתי פה". אוריה מספרת על החוויה שלה מהעבודה עם העדה האתיופית, "את נפתחת לעולם אחר, לתרבות אחרת. אני מעריכה את הכבוד שלהם למבוגרים והכנסת האורחים שלהם".