דלג לתוכן המרכזי
תפריט
צרו קשר
גישה מהירה
En
English

איכות הסביבה- לא מה שחשבתן

איכות הסביבה- לא מה שחשבתן

בנות השירות שלנו באיגוד ערים, עוסקות בהדרכות בנושא איכות הסביבה. לא להאמין איזה השפעה יש להן.

בדרך כלל כשאנחנו שומעים את צמד המילים "איכות הסביבה" מיד אנחנו חושבים על מיחזור, זיהום אויר, כריתת עצים וכו. אך לאחר שיחה קצרה עם בנות השירות שלנו באיגוד ערים נוכחנו לדעת שזה נושא רחב מאוד. בנות השירות שלנו באיגוד ערים עוסקות בחינוך סביבתי. לחינוך סביבתי יש השפעה על אורך החיים שלנו, על הבריאות, הצרכנות, ועוד. לחינוך הסביבתי יש השפעה גדולה על העתיד שלנו, ולכן הוא חשוב כל כך. 

איגוד ערים שרון כרמל הוא התארגנות אזורית של 18 רשויות הנמצאות ברדיוס של כשלושים קילומטר מתחנת הכוח בגבול הדרומי של חיפה, ועד נתניה, בשטח של 400,000 תושבים. המטרה שלשמה הוקם האיגוד היא פיקוח על תחנת הכוח "אורות רבין" ושמירה על רמה תקינה של איכות האוויר בתחום ההשפעה של תחנת הכוח. עם השנים התרחבה הפעילות לתחומי איכות הסביבה נוספים. האיגוד מטפל במפגעי פסולת, רישוי עסקים, טיהור שפכים, רעשים, ריחות, תלונות של תושבים וכו. ישנם כמה מקומות נוספים בארץ שיש בהם איגוד ערים, אבל רק באיזור שרון- כרמל משרתות בנות שירות.

לבנות השירות שלנו יש תפקיד משמעותי מאוד באיגוד ערים. הבנות עוסקות בחינוך סביבתי. הן לומדות את הנושא, מכינות בעצמן מערכי הדרכה ויוצאות לאוכלוסיות שונות להעביר וללמד על איכות הסביבה וחשיבותה. שרה קטלן בת שירות באיגוד ערים מספרת על העבודה עם האוכלוסיות השונות, "יש חופש לבחור עם איזה אוכלוסייה לעבוד. זה מתחיל מגני ילדים, בתי ספר, מועדוניות, הדרכה לקשישים, ילדי חינוך מיוחד ולפעמים גם אוכלוסייה ערבית". התקן באיגוד ערים הוא מאוד גמיש, כל יום נראה אחרת. בנות השירות יכולות לבחור את המסגרות איתן הן רוצות לעבוד. "זה יכול להיות בקיבוצים או לקבוצת עובדים שמגיעה לסיור באיגוד ערים. את יכולה יום שלם לעבור מכיתה לכיתה, ויום אחר להיות במועדונית, והכל נתון לבחירתך" מספרת שרה.

את המידע והחומרים הבנות מקבלות באיגוד בחודשים הראשונים. הן עוברות הדרכה קצרה, כל השאר הוא מידע כללי או לימוד מעמיק, אך את הרוב הן רוכשות תוך כדי העבודה. ניתן להגיד שמערכי השיעור נראים אחרת עם כל אוכלוסייה, והעבודה משתנה לפי גילאים. ניצה הנשקה, בת שירות באיגוד ערים מספרת לנו על החוויה שלה, "זה כיף לעבוד עם אוכלוסיות שונות, כל פעם יש חוויה שונה ואת מתנסה בדברים חדשים". הבנות דואגות להתאים את מערכי השיעור לגיל איתן הן עובדות. ניצה משתפת, "עם הילדים יצאנו החוצה לשחק ותוך כדי המשחק למדנו על הצמחים ועל הסביבה. עבדנו את האדמה, הכנו עם הילדים שתילים, ולאחר כמה ימים חזרתי לבית הספר וראיתי שהשתילים צמחו, את רואה שהדברים נשמרים ונחרטים", היא ממשיכה "אנחנו משתדלות להגיע מספר פעמים, להעמיק את הקשרים עם התלמידים, לפתח תודעה של אחריות. הבנה שאני יכול להיטיב עם המציאות או לפגוע בה, והכל תוך התאמה לרמה של הילדים". למבוגרים הבנות מכינו מצגות והדרכות הכוללות יותר מלל, אך עם זאת הן דואגות להכניס מתודות שונות וליצור שיעור חוויתי ומהנה.

בנות השירות מעבירות מערכים על צרכנות נבונה, אקולוגיה, בעלי חיים, זיהום אויר, ועוד. ניצה משתפת במטרה העיקרית שלהן, "העבודה שלנו היא יצירת מודעות לסביבה שלנו, סביבה שחייבת להישמר, העולם שלנו הוא באחריותנו". ניצה מספרת שההשקעה שלה בהדרכות משתלמת , "לא מזמן הייתי בהדרכה בגן, ואחד הילדים פגש אותי בהזדמנות אחרת בגינה הקהילתית בפרדס חנה. הוא זכר אותי ואת הפעילות. הוא זכר על מה דיברנו" היא ממשיכה, "זה מספק, את רואה שאת באמת משפיעה".

שירה אדר מחדרה, סיימה לפני שנה שנתיים שירות באיגוד ערים. כיום היא עובדת באיגוד כרכזת פרויקט "סביבה שווה" שמטרתו ניטור ואכיפת מפגעים. שירה הגיעה לאיגוד לאחר שחיפשה תקן קרוב לבית. היא מספרת שלאחר פגישה עם המנהלת היא החליטה שזה המקום בשבילה. "חשבתי שאני אוכל להתפתח מאוד ברמה האישית, הייתי מאוד ביישנית וההדרכה מאוד פתחה אותי ונתנה לי המון ביטחון". שירה ממשיכה, "המנהלת דחפה אותנו והאמינה בנו, היא נתנה הרגשה שהיא סומכת עלינו וזה נתן לי המון". שירה מוסיפה אף היא על אופי העבודה באיגוד ערים, "את יכולה לבחור לאיזה אוכלוסייה את מתחברת, או לשלב כמה מהן, לעבוד גם עם קשישים וגם עם ילדים. במהלך השנה את יוצרת דברים משלך. מכינה מערכים, מצגות, את חושפת את התלמידים לנושא של שמירה על העולם".

עד שנה שעברה, תקני איכות הסביבה היו תקנים ארציים, שהמשרד לאיכות הסביבה מימן. רק בחדרה האיגוד עצמו קנה את התקנים, הודות לבנות שירות שעשו עבודה מדהימה והוכיחו את כדאיות התקנים. במידה והאיגוד לא היה קונה את התקנים, בנות השירות לא יכלו להמשיך שם. שירה שירתה שנה שעברה באיגוד והיא מספרת, "מאוד נהניתי בשנה הראשונה ולא רציתי לעזוב. אמרתי למנהלת שאם אני לא ממשיכה פה אני לא עושה עוד שנה שירות לאומי, והתבאסתי. פניתי לשרה, וחשבנו לעומק מה אפשר לעשות. הסתבר שהאיגוד היה צריך לקנות את התקנים באופן פרטי. בסוף זה הצליח והם אכן קנו, וכיום, זה המקום היחיד היום שיש בו תקן של איכות הסביבה". שרה צוקרמן, רכזת בנות השירות בחדרה והאיזור מספרת על בנות השירות באיגוד ערים, "הם עושות את התקן מכל הלב. אלו בנות שמחוברות לאדמה, לאיכות הסביבה. הבנות יכולות לעבוד ביחד או לחוד, כל אחת בוחרת לעצמה את סדר היום שלה ואת ההדרכות. הן יוצרות לעצמן משהו טוב".

בנות השירות עובדות הרבה בשיתוף פעולה עם החברה להגנת הטבע, החווה החקלאית בחדרה, עם הרשויות השונות, רכזי הנוער ועוד. ניצה משתפת על חשיבות העבודה המשותפת, "חשוב מאוד לעבוד יחד עם המורה. אם הצוות לא איתי גם התלמידים מרגישים את זה. עם שיתוף פעולה יוצרים דברים מדהימים". שרה צוקרמן קוראת לבנות לבוא ולהשפיע, לחנך לקיימות, ליצור סביבה טובה ואיכותית. לעסוק בחינוך מפן אחר. "התקן מתאים למי שרוצה לעשות שינוי בתחום של איכות הסביבה אני רוצה שבנות יתנסו בחוויה הזאת, זה שווה".

לבנות השירות שלנו באיגוד ערים יש דירת שירות בחדרה. אם תכנסו לדירה תראו שהבנות חיות את איכות הסביבה ברמה יום יומית. "בדירה יש עוד פח לאריזות שאני אחראית עליו. זה קצת יותר קשה בדירה כי זה ממש לחיות את זה. אני לא רוצה לצאת מציקה אבל ברמה האישית חשוב לי להתנהל כך. חשוב לי לייצר מודעות וכל אחת בדירה תעשה את הבחירה שלה" ניצה מספרת.

שרה קטלן מסכמת, "ההדרכה היא מאתגרת. יש ימים קשים אבל סך הכל אנחנו עובדות עם אוכלוסיות כיפיות. יש התפתחות, את רואה שילדים לוקחים אחריות, מעבירים הלאה, את רואה שהתכנים נכנסים לתודעה וזה מספק מאוד".