דלג לתוכן המרכזי
תפריט
צרו קשר
גישה מהירה
En
English

מהו קיבוץ? הקיבוץ הוא צורת חיים דִינמית, משתנה תדיר, מגיבה לתמורות הכלכלה המודרנית, ויחד עם זאת, הקיבוץ מושתת על תפישה ערכית בת קיימא לדורי דורות.

ישנם כיום 2 סוגי קיבוץ:
1. קיבוץ שיתופי- קיבוץ אשר משמר באורחות חייו מערכות חיים שיתופיות, כגון: חדר אוכל, תורנויות וכו'.
בצפון קיבוצים שיתופיים הם: שדה אליהו, לביא.
2. קיבוץ מתחדש/ מופרט- יישוב אשר מקיים מספר מערכות חיים שיתופיות כגון: רשת ביטחון לחברים, שותפות בבעלות על הקרקע ועוד. אך החבר מקבל משכורת דיפרנציאלית.
בצפון קיבוצים מפורטים או בתהליך הם: מירב, מעלה גלבוע, טירת צבי, שלוחות.

תקנים בקיבוצים- כללי:

בית ילדים-חינוך בלתי פורמלי– מערכת החינוך הבלתי פורמלית בקיבוצים  מרכזת תחתיה את כל הפעילות שאחרי שעות הלימודים.למעשה עוסקת המערכת במגוון נושאים רחב גם מעבר להגדרות של חינוך בלתי פורמלי.

תפקיד בת השירות: מדריכה בצוות המונה 2 מדריכות לקבוצת גיל, אחראית על הפעילויות השוטפות, תקשורת עם הילדים, ישיבות צוות וכל השוטף בבית הילדים. העבודה כוללת ימי שישי וחול המועד.

כל בת המתנדבת בחינוך הבלתי פורמלי צריכה השלמת תקן. ההשלמה מתבצעת בקיבוץ או מחוצה לו ע"פ בחירת הבת.

בקיבוץ, יכולה להשתלב בענפי הקיבוץ: חקלאות, משק חי, חוות סוסים, רפת וכו'.

מחוץ לקיבוץ, בבי"ס לחינוך מיוחד, בבי"ס לבנות בסיכון ועוד.

טיפול גיל הרך– מערכת מגיל 3 חודשים עד גן בוגר.

תפקיד בת השרות: לתפקד כחלק בלתי נפרד מהצוות בבתים השונים. אפשרות להשתלב מבית תינוקות עד גיל גן.

קומונריות בני עקיבא– בני עקיבא בקיבוצים אינו דומה לבני עקיבא בערים. אתגר גדול עומד בפני קומונרית בקיבוץ אפילו עד כדי כך שתפקוד הקומונרית יקבע אם סניף יתקיים או לא יתקיים. תפקידה לאתר מדריכים מקומיים או מדריכי חוץ שיצליחו להביא את ילדי הקיבוץ לפעילויות בשבת ובמהלך השבוע.

והדרת-

פרויקט "והדרת" מוכר כבר בכל הארץ, בקיבוצים התחלנו לפני כשלוש שנים את הפרויקט שהולך ומתפתח.

תפקיד בת השירות : ליווי קשישים במסגרת פרטנית ובמרכז היום שלהם. העבודה עם הקשישים פותחת לבנות עולם שלא הכירו, במיוחד בקהילה חמה ועוטפת בקיבוץ.

כל בת והדרת רשאית גם לבחור לעצמה יום בשבוע שהוא תקן מתנה מענפי הקיבוץ השונים והמגוונים.

תקנים ייחודיים בקיבוצים:                              

טירת צבי

עטרת צבי– בית אבות סיעודי עטרת צבי מיועד לאוכלוסייה של  12 קשישים סיעודיים. אלה זוכים שם למגוון עצום של שירותים וטיפולים, הנוגעים לכל תחומי החיים שלהם.
תפקיד בת השרות: בת השרות חלק בלתי נפרד מהצוות. עוסקת בכל התחומים הן מצרכיו הבסיסיים של הזקנים, הכנת פעילויות לקשישים, טיולים וקשר חם ואוהב.
הבנות המתנדבות במקום זה מתאהבות במקום, בקשישים ובצוות ולרוב זהו קשר שנמשך לאורך שנים.

שדה אליהו

אולפן– לאולפן שדה אליהו מגיעים צעירים מכל העולם מגילאי 18 ומעלה.  האולפן משלב לימודי עברית לצד עבודה בענפי המשק. הוא האולפן היחיד שנמצא בקיבוץ דתי ומאפשר לשוהים בו לחיות באורח חיים דתי.
תפקיד בת השרות: חלק מצוות האולפן, עוזרת לצעירים בכל מה שצריך כדי להיקלט בקלות  בארץ : פתיחת חשבון בנק, ליווי לקופ"ח, התמצאות בסביבה ועוד. כמו כן אחראית על פעילויות הערב לצעירים.

מירב

בית בגלבוע– אוכלוסיית היעד של "בית בגלבוע" היא נשים מרקע דתי-מסורתי, בגילאי 21-30, בעלות עצמאות בתפקודי יומיום וביכולת יצרנית, המסוגלות לחיות בקהילה, וללא בעיות אלימות, מין והתנהגות. מדובר על אוכלוסיית "אגף השיקום", הכוללת בתוכה מגוון רחב של אנשים בעלי מוגבלויות שונות: נכות פיסית משולבת בקשיים שכליים ורגשיים, ליקויי ראיה, ליקויי שמיעה, ליקויי שפה, עיכוב התפתחותי, ליקויי למידה, הפרעות קשב וריכוז, תסמונות נוירו-אורגניות, הפרעות רגשיות ונפשיות.
תפקיד בת השרות– בת השרות מתפקדת כחלק מהצוות המוביל של הבית. הן מלוות את הבנות בשגרתן היומיומית למקומות עבודה, נסיעות ועוד. השתתפות בבניית תוכניות העשרה והתאמתן ליכולות הייחודיות של הבנות. קיום פעילויות ביתיות ואחזקה שוטפת של הבית.
כח צביקה- בי"ס סיור גלבוע ע"ש צבירה קפלן.

כפר עציון

גיל הרך- עבודה עם ילדים בגנים בגילאי 3 חודשים ועד 6 שנים.
תפקיד בת השירות:
הבת היא חלק מהצוות בגן בכל התחומים. תפקיד הבת חברתי וגם קוגנטיבי. הבת שותפה לכל הפעילויות בגנים עובדת עם צוות ומול רכזת גיל הרך.
בנוסף הבנות מתנדבות בפינה חמה בצומת הגוש עציון- מקום שחיילים באים לקפה מרק ועוד, וכן חונכות ילדים.

בארות יצחק

גיל הרך- עבודה עם ילדים בגנים בגילאים 3חודשים ועד 6 שנים .
קומונה- הפעלת סניף לילדים ולנוער, ובבקרים השתלבות בבית הספר והגנים.
תפקיד בת השירות:
הבת היא חלק מצוות הגן בכל התחומים. תפקיד הבת הוא חברתי וגם קוגנטיבי, היא שותפה לכל הפעילויות בגנים ועובדת עם צוות ומול רכזת גיל הרך.

סעד

והדרת- ליווי ויצירת קשר אישי עם אזרחים ותיקים באוירה קיבוצית.
תפקיד בת השירות-
מבקרת בביתם, משוחחת, מטיילת, מקשיבה, מקריאה וכן יוצקת תוכן בהווי יום יומי באמצעות יצירה משחקים ועוד. חלק מהתפקיד להיות בבית אבות בקיבוץ בארי השכן לקיבוץ סעד שם את פוגשת את האנשים מטיילת משוחחת מקריאה וכן עוזרת בעשיית יצירות במקום צוות עוטף ומלווה.

קבוצת יבנה

גרעין משימתי- חונכויות, עזרה לימודית וחברתית לילדי בית הספר והחטיבה, ופרויקטים בקהילה.
תפקיד בת השירות-
בשעות הבוקר הבנות חונכות ילדים בבית ספר מהיסודי ועד החטיבה. בשעות הצהרים נוסעים לגן יבנה ל"בית אפל"-  כפר ילדים בו הבנות לוקחות חלק ומסייעות לילדים מבחינה  לימודית וחברתית, ושאר הבנות עובדות עם ילדים בגיל היסודי במשחקיה ובמגוון פעילויות. בנוסף בנות הגרעין עושות פרויקט לקהילה.

עלומים

דירת שק"ל-
חינוך בלתי פורמאלי-
הבנות פועלות בתחום החינוך הלא פורמאלי עם ילדי הקיבוץ על פי קבוצות גילם: א'-ג', ד'-ו', ז'-ט', י'-יב'. זהו חינוך חברתי משלים שדואג לשעות הפנאי לילדי הקיבוץ.
תפקיד בת השירות-
בת השירות עוסקת בהעברת ערכים חברתיים דתיים קהילתיים ומאפשרת לכל ילד למצוא את חוזקותיו ולהביאם לידי ביטוי. הבנות מעבירות פעילויות לילדים בכיתות א-ו סביב חגים ואירועים בלוח השנה וכן חונכות ילדים בעזרה לימודית. כמו כן, ישנם בנות שמעבירות חוגים לילדים. בשעות  אחה"צ בנות השרות מתנדבות במועדונית בשדרות ובנתיבות.

קיבוץ יבנה

עבודה על בעלי חיים- טיפול בבעלי חיים בקיבוץ
דירת שק"ל-
תפקיד בת השירות- בנות השרות אחראיות לטפח את המקום, להאכיל ולטפל בבעלי חיים. מעבר לכך ליצירת קשר ודוגמא חינוכית לילדי הקיבוץ מכיתות ד והלאה. באים לעבוד במקום משעות הצהרים העבודה היא פיזית עם הרבה אחריות.

מגדל עוז

גיל הרך- עבודה בגנים מגיל 3 חודשים ועד 6 שנים.
קומונה- חינוך חברתי לילדי הקיבוץ כיתות א-ו פעילויות חברתיות לאחר בית ספר ובחופשים.
הבית המשולב=חינוך מיוחד- בבית כ6 בנות עם ליקויים שונים בעלי צרכים של חינוך מיוחד. בבוקר הם ב"סדנא" בגבעות, אחר הצהרים באות לדירה במגדל עוז. בנות השירות חלק הן מצוות שמלמד את הבנות מיומנויות חברתיות.
תפקיד בת השירות- הבת היא חלק מהצוות בכל התחומים. תפקיד הבת חברתי וגם קוגנטיבי. הבת שותפה בכל הפעילויות בגנים. עובדת מול צוות ומול רכזת גיל הרך. הבנות מתנדבות בפתיחת הספריה, חונכויות, ו"בפינה החמה" בצומת הגוש- מפגש עם חיילים, קפה עוגה ומרק פעם בשבוע.

מעלה גלבוע

חינוך חברתי: יסודי בוגר וריכוז נוער – פעילות שבועית, ערכית, מגבשת וכיפית לשכבות ד-יב. טיולים, התנדבויות ועוד.
קומונה– הובלת וניהול סניף בנ״ע מעג״ל- מדריכים, חניכים, נחשון וחב״ב.
צוות נחשון– ריכוז והובלת הנוער של צוות נחשון- התנדבויות, משימתיות ופרויקטים שונים של עשיית טוב.
גיל הרך– ליווי ילדים מגילאי 3 חודשים עד 6 שנים במערכת הגנים הקיבוצית- הכוללת טבע וטיולים, חצר גרוטאות והרבה אהבה.
תפקיד בת השרות– בת השרות מהווה אישיות משמעותית בקהילה שהינה מודל לחיקוי והשראה.
בנות השרות במעלה גלבוע מתקבלות כחלק בלתי נפרד מהקהילה, לוקחות חלק באירועים קהילתיים, מאומצות כל אחת ע״י שתי משפחות מאמצות ומתקבלות באהבה בקיבוץ כולו.
תקני הקיבוץ הינם בשילוב תקן בוקר בחינוך באחד מבתי החינוך הקיבוציים בעמק: בתי הספר שדות ושקד ותיכון שקד דרכא.