דלג לתוכן המרכזי
תפריט
צרו קשר
גישה מהירה
En
English

זכויות והטבות

כדי להקל על תהליך השתלבותכם בחיים האזרחיים, ריכזנו עבורכם את כל הפרטים, המידע, ההטבות והזכויות המגיעות לכם.

ניתן להתעדכן בכל עת באתר של היחידה להכוונת חיילים או בקישור הנ"ל

מיהו מסיים שירות?

על-פי חוק קליטת חיילים משוחררים, התשנ”ד– 1994, “חייל משוחרר הוא מי שהשלים לפחות 12 חודשי שירות (או פחות, אם שוחרר מטעמי בריאות) בצה”ל, במשטרה, במג”ב, בשב”ס, בשירות מוכר אחר וכן בשירות לאומי-אזרחי”. זכאותו של חייל משוחרר לזכויות והטבות מהקרן לקליטת חיילים משוחררים נקבעת בהתאם למשך השירות ולאופי השירותו (לוחם / תומך לחימה / אחר). לעניין זה נקבע, כי אופי השירות של מסיים השירות הלאומי-אזרחי הינו “אחר“.

מענק שחרור ופיקדון אישי

  • מענק שחרור
  • פיקדון אישי

ייעוץ והכוון אישי

  • ייעוץ והכוון מיועצי הלשכות המחוזיות
  • ייעוץ ואבחון מקצועי במכוני מורשים

השלמת לימודים והשכלה גבוהה

  • סיוע בלימודים להשלמת 12 שנות לימוד (תעודת גמר תיכון)
  • סיוע בהשלמת בגרות או בשיפור ציוני בגרות במכינות קדם-אקדמאיות
  • סיוע בלימודי תואר ראשון
    • עידוד השכלה גבוהה (חוק הפריפריה)
    • מלגות לימודים ייעודיות

הכשרה מקצועית

  • מסלולי טכנאים מוסמכים והנדסאים
  • הכשרות מקצועיות ייחודיות
  • הכשרות מקצועיות בגופים נוספים

סיוע במציאת עבודה

זכויות והטבות נוספות

תעסוקה

  • מס הכנסה
  • המוסד לביטוח לאומי
    • עבודה נדרשת (מועדפת) ותשלומי חובה
    • קצבת הבטחת הכנסה ודמי אבטלה

מענק שחרור ופיקדון

גובה מענק השחרור והפיקדון האישי המגיעים לך נקבעים בהתאם לאורך השירות שצברת.

מענק שחרור

מענק השחרור מועבר ישירות לחשבון הבנק האישי שלך, תוך 60 ימים ממועד סיום השירות ובהתאם לדיווח שהתקבל אודות שרותך ממנהלת השירות הלאומי-אזרחי. על מנת להימנע מבעיות בהעברת המענק, מומלץ להשאיר את חשבון הבנק האישי פעיל בתקופה זו. אם בכל זאת נאלצת לבצע שינוי בחשבון הבנק טרם קבלת המענק, יש לעדכן את העמותה/ מנהלת השירות הלאומי – אזרחי.

טבלת סכומי הזכאות למענק שחרור בשקלים שלמים- מעודכן לשנת 2021:

שירות לאומי
סה"כ מענק ל12 חודשיםסהכ מענק ל24 חודשיםסהכ מענק ל32 חודשים
4,589.4 ש"ח9,178.8 ש"ח13767 ש"ח

ניתן לברר את סכום המענק שקיבלת באמצעות “שירות אישי אונליין” באתר האינטרנט של הקרן והיחידה להכוונת חיילים משוחררים.

אם הנתונים הועברו למשרד הביטחון והמענק לא התקבל תוך 60 יום לחשבון הבנק, ניתן לפנות אלינו באמצעות “צור קשר” באתר האינטרנט של הקרן והיחידה.

פיקדון אישי

הפיקדון האישי הוא סכום כספי, אשר עומד לרשותך כדי לסייע לך בתחילת חייך האזרחיים. על-פי חוק נקבע, כי השימוש בפיקדון האישי ייעשה לחמש מטרות מוגדרות בתקופת זמן של חמש השנים הראשונות ממועד סיום השירות. בשונה ממענק השחרור, כספי הפיקדון אינם מועברים לחשבון הבנק האישי שלך, אלא עומדים לרשותך, תוך חודש ממועד סיום שירותך בכל אחד מסניפי בנק הפועלים או בנק לאומי – לפי בחירתך.

טבלת סכומי הזכאות לפיקדון האישי בשקלים שלמים- מעודכן לשנת 2021:

שירות לאומי
סה"כ פקדון ל12 חודשיםסה"כ פקדון ל24 חודשיםסה"כ פקדון ל32 חודשים
6,648.84 ש"ח13,297.68 ש"ח19945 ש"ח

פיקדון – תקופת הזכאות ומטרות המימוש

תקופת הזכאות למימוש הפיקדון האישי נחלקת לשתיים:

בחמש השנים הראשונות מסיום השירות

עפ”י חוק, בחמש השנים הראשונות ממועד סיום שירותך תוכל לממש את הפיקדון האישי למטרות הבאות בלבד:

  1. לימודים – השלמת השכלה תיכונית, לימודים קדם-אקדמיים (ובכלל זה הכנה למבחנים פסיכומטריים), לימודים אקדמיים ולימודים בישיבה על-תיכונית. מימוש הפיקדון למטרה זו יתאפשר רק במוסדות המוכרים לצורך זה על ידי משרד החינוך. את רשימת מוסדות הלימוד המאושרים ניתן למצוא באתר הקרן והיחידה
  2. הכשרה מקצועית – מימוש הפיקדון למטרת הכשרה מקצועית יתאפשר רק במוסדות המוכרים לצורך זה על ידי משרד הכלכלה והמסחר, משרד התיירות, משרד הבריאות או המשרד לביטחון פנים, לפי העניין.
  3. דיור – לרכישת דירת מגורים שנרכשה לאחר סיום השירות ובלבד שתהיה על שם מסיים השירות.
  4. הקמת עסק – לפתיחת או הקמת עסק חדש ע”י יחיד עצמאי או להצטרפות לשותפות.
  5. נישואין – לנישאים לאחר סיום השירות.

למידע מפורט אודות האישורים והמסמכים שעליך להציג בפני הבנק לצורך מימוש הפיקדון או חלקו, עליך לעיין בטופס “בקשה למשיכת כספים מפיקדון אישי” שבאתר הקרן והיחידה.

בשנה השישית והשביעית מסיום השירות

לאחר חמש שנים מסיום שירותך עומדות לרשותך שנתיים נוספות בלבד, שבהן תוכל לממש את כספי הפיקדון האישי לכל שימוש וללא כל תנאי. על מנת לממש זכות זו יהיה עליך לגשת לאחד מסניפי בנק לאומי / פועלים ולהזדהות באמצעות תעודת זהות ותעודת מסיים שירות.

על פי הקבוע בחוק – אם לא מימשת את כספי הפיקדון במשך שבע שנים ממועד ממועד סיום השירות, תאבד את זכאותך לקבלת הכספים!

כל עוד לא מימשת את כל כספי הפיקדון, יישלח לביתך במהלך השנים עדכון על יתרתו העדכנית. לכן חשוב לעדכן את הלשכות המחוזיות על כל שינוי בכתובתך.

כספי הפיקדון יועמדו לרשותך למימוש בבנק לאומי או בבנק הפועלים. כדי לממשם עליך לבצע את הפעולות האלה: להוריד מאתר האינטרנט של הקרן והיחידה להכוונת חיילים משוחררים את הטופס “בקשה למשיכת כספים מהפיקדון האישי“ ולמלא אותו בהתאם להוראות. לצרף לטופס המלא את כל המסמכים הנדרשים בהתאם למפורט בו. לגשת לאחד מסניפי בנק לאומי או בנק הפועלים הפזורים ברחבי הארץ, מצויד בתעודת זהות ותעודת מסיים שירות, בטופס המלא ובמסמכים הנלווים.

ייעוץ והכוונה

סיימת שירות ואתה עדיין מתלבט במה לעסוק או מה ללמוד?אנחנו נעזור לך!

  1. ייעוץ והכוון אישי מיועצי לשכות ההכוונה המחוזיות

בלשכות ההכוונה המחוזיות ובמרכזי הצעירים של הקרן והיחידה תוכל לקבל ייעוץ והכוון אישי, אשר יעזרו לך להשיג את כל המידע והכלים הנחוצים לגבש החלטה על דרכך האזרחית.

מסיים שירות זכאי לקבל ייעוץ והכוון אישי חינם מטעם היועצים בכל אחת מארבע הלשכות המחוזיות: חיפה והצפון, תל-אביב והמרכז, ירושלים ובאר-שבע והדרום בנושאים של לימודים, הכשרה מקצועית, תעסוקה, זכויות, הטבות וזכאויות למסיימי שירות במוסדות שונים.

בלשכות תמצא כלים נוספים שיסייעו לך לבחור מסלול לימודים / מקצוע:

  • ספריית מקצועות המכילה מידע רב לגבי מאות מקצועות ומסלולי לימוד ברמות שונות.
  • תוכנת מחשב המסייעת לזהות תחומי עניין באמצעות מאגר של מאות מקצועות בכל רמות הלימודים ומסלולי ההכשרה.

הזכאות לקבלת ייעוץ והכוונה הינה החל מחצי שנה לפני סיום השירות ועד חמש שנים מתום סיום השירות.

2.ייעוץ ואבחון מקצועי במכוני אבחון מורשים:

מסיימי שירות המעוניינים לקבל, נוסף על ייעוץ בלשכות, גם ייעוץ ואבחון תעסוקתי במכונים מקצועיים, יוכלו לקבלם מהקרן והיחידה במחיר מיוחד.

תהליך האבחון במכונים המקצועיים מסייע לפתח מודעות ליכולות האישיות, לזהות אמונות ומכשולים הבולמים קבלת החלטה ובעיקר לעזור למאובחן להתקדם לעבר השגת יעדיו בעולם הלימודים ו/או התעסוקה.

מה כולל תהליך האבחון המקצועי במכונים המורשים?

שיחה מקדימה – שיחה שמטרתה היכרות עם עצמך וקבלת מידע על הרקע הלימודי והמקצועי שלך, בירור ציפיותיך מהייעוץ ובדיקה של מהות הלבטים ומקורות הקושי בקבלת החלטה.

אבחון – מערכת מבחנים ושאלונים, אשר נמשכת מספר שעות וכוללת: מבחני יכולת, שאלוני נטיות מקצועיות ומבחני אישיות.

שיחת עיבוד נתונים, הצבת יעדים וסיכום – בשיחה זו יוצגו בפניךממצאי האבחון, המשמעויות שלהם תיבחנה הן בהתייחס לדילמות ולרצונות שלך והן בהתייחס לאילוצים ולאפשרויות בעולם הלימודים והעבודה ולבסוף יסומנו כיוונים למחשבה ובדיקה שלך במסגרת חקירה עצמאית. כמו כן, יגובשו כיוונים להתפתחותך בעולם הלימודים ו/או העבודה ולבסוף ינותחו חלופות לצורך התמקדות והחלטה, יוצבו יעדים להמשך ואבני דרך למימושם. השיחה תכלול גם סיכום של תהליך הייעוץ ולפי הצורך סיוע בהכוונה למומחים נוספים.

תהליך הייעוץ והאבחון המקצועי מוצע לכל מסיימי השירות בהנחה מיוחדת, ועלותו 762 ש”ח בלבד, כנגד הצגת שובר מיוחד שיונפק לאחר ההרשמה באתר הקרן והיחידה.

לימודים והשכלה

הרחבת ההשכלה היא מנוף להגשמה עצמית ולשילוב בחברה ובחיי המדינה.

הקרן והיחידה להכוונת חיילים משוחררים רואות חשיבות רבה במתן סיוע מיוחד לנושא זה. להלן מגוון אמצעי הסיוע וההטבות בתחום הלימודים ו/או ההשכלה האקדמית המגיעים לך:

סיוע בלימודים להשלמת 12 שנות לימוד (תעודת גמר תיכון)

אם לא סיימת 12 שנות לימוד בבית ספר תיכון, יש באפשרותך להשלימן לאחר סיום שירותך, במסגרות לימוד במרכזי ההשכלה של האגף לחינוך מבוגרים הפזורים ברחבי הארץ, במתנ”סים ובמרכזים קהילתיים. אנו נסייע לך במימון הלימודים (ישנה השתתפות עצמית סמלית).

מסלול הלימודים לקבלת תעודת גמר תיכון (תג”ת) מתקיים בבתי הספר המוכרים ברחבי הארץ או בכיתות מאורגנות ברשויות המקומיות (תיכוניות).

רשימת התיכוניות מפורטת באתר הקרן והיחידה.

המסלול כולל עשר יחידות לימוד, מהן לפחות שלוש יחידות ברמת בגרות ובסיומו מוענקת תעודת גמר, המהווה קרש קפיצה להשתלבות תעסוקתית ולקבלה למוסדות לימוד רבים.

  • הסיוע שניתן
    • מימון מלא של הלימודים בקורס, בהשתתפות עצמית סמלית של מסיים השירות, המוחזרת לו בסוף הקורס.
    • לקבלת פרטים נוספים ולהרשמה יש לפנות ללשכות ההכוונה המחוזיות של הקרן והיחידה או למרכזי הצעירים.

סיוע בהשלמת בגרות או בשיפור ציוני

בגרות במכינות קדם-אקדמיות

מערכת המכינות הקדם-אקדמיות מיועדת להשלמת בגרות ולשיפור ציוני בגרות למעוניינים ברכישת השכלה אקדמית. המכינות פועלות במוסדות להשכלה גבוהה באוניברסיטאות ובמכללות.

למי מיועדת מכינה קדם-אקדמית?

  • תלמידים ללא תעודת בגרות, בוגרי עשר שנות לימוד ומעלה.
  • תלמידים בעלי תעודת בגרות חלקית.
  • תלמידים זכאי תעודת בגרות שציוניהם אינם עונים על דרישות הסף לקבלה ללימודים אקדמיים ומעוניינים לשפר את ציוניהם.

הסיוע שניתן לזכאים

מימון מלא / חלקי של שכר הלימוד.מלגת קיום חודשית בחודשי הלימודים במכינה.

מי זכאי?

האפשרות להשלים בגרות או לשפר ציוני בגרות בסיוע הקרן והיחידה מותנית בעמידה בקריטריונים כלכליים – חברתיים ואחרים, שקבעה הנהלת הקרן.

לפני שאתה משלם עבור שיפור ציוני הבגרות או השלמת בגרות מהפיקדון האישי שלך, חשוב שתדע, שסיוע זה ניתן למי שנמצא זכאי לכך מכספי הקרן לסיוע נוסף, מעבר לכספי הפיקדון האישי העומדים לרשותך, לכן, לפני תשלום למכינה, בדוק אם הינך זכאי לסיוע.

וודא שהמכינה אליה הנך חפץ להירשם נכללת ברשימת המכינות המאושרות על ידי משרד החינוך והמועצה להשכלה גבוהה (מל”ג).

במסגרת הליך הרשמתך למכינה, עליך לפנות למזכירות המכינה ולהגיש בקשה לקבלת סיוע. בקשתך תועבר לדיון בקרן לקליטת חיילים משוחררים במשרד הביטחון, בוועדה משותפת לקרן ולמכינה. החלטת הקרן תימסר לך על ידי המכינה שאליה פנית.

סיוע בלימודי תואר ראשון:

עידוד השכלה גבוהה (חוק הפריפריה) הקרן לעידוד לימודי השכלה גבוהה באזורי סיוע (פריפריה), מעניקה הטבות מיוחדות למסיימי שירות תושבי הפריפריה או למסיימי שירות המעוניינים לרכוש השכלה גבוהה במוסדות לימוד שאינם פרטיים ונמצאים בפריפריה, המוכרים ע”י המל”ג (המועצה להשכלה גבוהה).

על פי “חוק הפריפריה”, הזכאות להטבות מוענקת למסיימי שירות לאומי – אזרחי שהתנדבו החל מה – 1.1.2010 ואשר מילאו את משך השירות המינימלי הנדרש.מהו משך השירות המינימלי הנדרש?

  • בן / בת שירות לאומי – ששירתו במשך 23 חודשים.
  • בן / בת שירות לאומי – ששירתו 12 חודשים – יהיו זכאים למחצית הסיוע (עבור הטבות מסלול סיוע ראשון).
  • משרתי שירות אזרחי- ששירתו 12 חודשים.
  • משרתי שירות לאומי/ אזרחי שהפסיקו את שירותם לפני תום התקופה כאמור מטעמי בריאות, באישור ראש מנהלת השירות הלאומי – אזרחי ובלבד שהשלימו שני שליש מתקופת השירות הנדרש.

קיימים שני מסלולי סיוע:

מסלול אחד למסיימי שירות המבקשים ללמוד לתואר ראשון בפריפריה, ומסלול שני למסיימי שירות תושבי הפריפריה, המבקשים ללמוד לתואר ראשון במוסדות בכל הארץ.מסלול ראשון – סיוע למסיימי שירות הלומדים במוסדות להשכלה גבוהה הממוקמים בפריפריה.

מי זכאי?

כלל מסיימי השירות העונים למפורט בסעיף ג’ “סיוע בלימודי תואר ראשון” לעיל, הלומדים לתואר ראשון במוסדות להשכלה גבוהה שאינם פרטיים המוכרים על ידי המל”ג (המועצה להשכלה גבוהה) וממוקמים באזורי הסיוע האלה:

  •  מכללות להשכלה גבוהה בגליל
  • מכללות להשכלה גבוהה ביהודה ושומרון
  • מכללת אשקלון
  • מוסדות מוכרים להשכלה גבוהה בירושלים
  • מכללות להשכלה גבוהה בנגב
  • מוסדות מוכרים באילת

הסיוע שניתן

מלגת לימודים לשנת לימודים ראשונה לתואר ראשון שלא תעלה על כ- 10,198 ש”ח עבור כל שנת הלימודים. הסיוע יועבר לחשבון הפיקדון וייתוסף לסכום הפיקדון בשני חלקים: חלק א’ בתום הסמסטר הראשון וחלק ב’ בתום סמסטר ב’ וסיום חובותיך האקדמיות לשנה זאת.

מסלול שני – סיוע למסיימי שירות תושבי הפריפריה

מי זכאי?

מסיימי שירות ששירתו לפחות 23 חודשי שירות לאומי או 12 חודשי שירות אזרחי בלבד, שכתובתם הרשומה בחמש השנים מתוך שש השנים שלפני תחילת הלימודים היא ב”אזור סיוע”, כמוגדר בחוק, כלומר, יישובים הכלולים בחוק הרשות לפיתוח הנגב ובחוק הרשות לפיתוח הגליל. עפ”י חוק הפריפריה, מספר המלגות לתושבי הפריפריה הזכאים לסיוע מוגבל, והוא מוענק בכפוף למצב סוציו-אקונומי, מדד פריפריאלי וסוג השירות.

פירוט הסיוע לתושבי הפריפריה – אחד מבין שני המסלולים הבאים:

  1. סיוע ללימודי תואר ראשון ללומדים בכל המוסדות להשכלה גבוהה (גם באזורים שאינם מוגדרים פריפריה): קבלת מלגת לימודים עבור שנת הלימודים הראשונה לתואר ראשון בסכום שלא יעלה על כ- 10,198 ש”ח עבור כל שנת הלימודים (מסיימי שירות לאומי של 12 חודשים יהיו זכאים למלגה של עד מחצית הסכום). הסיוע יועבר לחשבון הפיקדון ויתווסף לסכום הפיקדון בסיום כל שנה ולאחר קבלת דיווח ממוסד הלימודים.
  2. מעטפת סיוע במסלול ללימודי תואר ראשון, הכולל מכינה*: מלגת לימודים במכינה קדם-אקדמית לזכאים המעוניינים ללמוד במוסדות להשכלה גבוהה. מלגת לימודים ללימודי התואר הראשון לבוגרי המכינה בהיקף של כ- 50% משכר הלימוד ועד לסכום של כ- 5,099 ש”ח עבור כל אחת משלוש שנות הלימוד לתואר ראשון. הסיוע יועבר לחשבון הפיקדון וייתוסף לסכום הפיקדון בסיום כל שנה ולאחר קבלת דיווח ממוסד הלימודים. ליווי אקדמי במהלך הלימודים במכינה ובמהלך שנת הלימודים הראשונה לתואר.

* מיועד למסיימי שירות שסיימו לפחות 23 חודשי שירות לאומי או 12 חודשי שירות אזרחי בלבד.

מלגות לימודים ייעודיות לתואר ראשון

בנוסף להטבות המגיעות לך ע”פ החוק ומתוך הכרה בחשיבות ההשכלה וביצירת שוויון הזדמנויות בחברה, מציעות הקרן והיחידה להכוונת חיילים משוחררים מגוון מלגות ללימודים, באמצעות תרומות.

תרומות אלו ניתנות על ידי אנשים פרטיים וגופים עם הרבה רצון טוב, אשר מגדירים את התנאים, האוכלוסייה, ייעוד המלגה וסכומה. הזכאות נקבעת על סמך קריטריונים שונים, על פי רוב קריטריונים כלכליים – חברתיים.

אנו ממליצים להיכנס לאתר האינטרנט של הקרן והיחידה שם תוכל לקבל מידע נוסף על המלגות ולאתר מלגה המתאימה לך! מידע על המלגות תוכל לקבל גם בלשכות ההכוונה המחוזיות של הקרן והיחידה ובמרכזי הצעירים ברשויות המקומיות. מגוון המלגות והקרנות כולל את מלגת מפעל הפיס וכן מלגות מקרנות נוספות העשויות להתאים לכם, מסיימי שירות לאומי – אזרחי.