דלג לתוכן המרכזי
תפריט
צרו קשר
גישה מהירה
En
English

קפה צבתא

קפה צבתא

בנות השירות של "והדרת" באופקים, מפעילות פרויקט ייחודי לאוכלוסיית הקשישים- קפה צבתא.

אז איך אתן אוהבות את הקפה שלכן- שחור? הפוך? מוקצף? בנות השירות באופקים אוהבות אותו בצבתא. כן, מה שקראתן, אין פה שגיאות מיותרות.. קפה שיש בו גם צוותא וגם סבתא זהו מתכון מנצח. תבואו לטעום, הארומה מעוררת השראה..

כמידי שנה בנות השירות של 'והדרת' בגרעין אופקים מפעילות פרויקט ייחודי לאוכלוסיית הקשישות בעיר. הפעם, הוחלט לשלב גורם נוסף למסורת- הדור השלישי הלא הן הנכדות. פרויקט בת מצווה של בנות כיתה ו' היה הזדמנות מושלמת לחיבור בין דורי, זמן פנאי איכותי והעשרה חברתית באופן חוויתי. הילדות נפגשו עם בנות השירות לפעילות מקדימה בנושא שנבחר "לאורן של נשים" ואחר כך הנחו בעצמן את הקשישות. "החיבור בין הילדות לקשישות הוא לא תמיד טבעי כל כך" מספרת עדי מזרחי בת שירות 'והדרת', "התאמצנו למצוא את הדרך להנאה הדדית ואכן עם הזמן הצדדים נפתחו. למשל, באחת מהפעילויות הכנו מנדלות ודיברנו על הקשרים בין המעגלים השונים בתמונה וכמובן בחיים. הקשישות והילדות התייעצו יחד איזה צבעים כדאי לשלב בציור והשוויצו ביצירות אחת של השנייה". יום שלישי בצהרים היה זמן שהקשישות חיכו לו כמו שמחכים לאדם אהוב "בסיכום אחד המפגשים החמאנו לאחת מהקשישות שהקפידה להגיע בדבקות ולא לפספס אפילו דקה אחת" משחזרת עדי את מה שנגע בה עמוק בלב, "הקשישה מצידה הודתה שהיא עושה את זה כי הנכדה שלה משתתפת בפרויקט ולמעשה, במהלך השנה היא כמעט ואינה רואה אותה על אף שהן גרות באותה עיר. 'זו ההזדמנות שלי לדבר איתה, להכיר אותה טוב יותר, נראה לכן שאני אוותר?!' היא הייתה אומרת בהחלטיות ואנו ראינו איך מטרת המפגשים מתממשת באופן ישיר". המפגשים נפתחו בקפה ועוגה שלוו תמיד בסיפורים מרתקים של הקשישות ומכאן נולד השם "קפה צבתא". "הנוער לומד כל כך הרבה מהמפגשים האלו" אומרת עדי, "כך שהחלטנו יחד עם פרויקט נוסף שהפעלנו בבית אבות שנקרא 'סבתא של שבת' לעשות משהו חדש שעוד לא היה פה".

קפה צבתא4

אם למצוא פתרון להורים העובדים או לילדים המשועממים בקיץ זה הנושא האקטואלי בכל מהדורת חדשות, הרי שבאופקים החליטו למצוא פתרון לגיל השלישי שדווקא הם מוצאים את עצמם יותר מידי לבד. קייטנת הסבתות יצאה לדרך בשבוע שעבר וכן, זה כולל אטרקציות [מותאמות לגיל כמובן] , משחקים, חולצות וכל מה שיש בקייטנה שמכבדת את עצמה. הערך המוסף [והמגניב, חייב לציין..] בכל הסיפור הוא שהמדריכות בקייטנה הן הסבתות מקפה צבתא המפעילות יחד עם בנות השירות את הקשישים בבית אבות. "במהלך השנה לקשישות היה תפקיד פאסיבי יותר" מספרת עדי, "בקיץ המטרה הייתה להעצים אותן ולשים אותן במקום של נותנות ולא רק מקבלות".

הפעילות הפותחת של הקייטנה הייתה הגשמת חלום עבור הקשישות- יום כיף בירושלים שכלל את כל מה שהן רק יכלו לבקש. "אני נפגשת עם אחת מהקשישות כל שבוע במסגרת השירות בוהדרת" מספרת לינוי ניסים פור, "אנו לומדות לאט ובנחישות לקרוא ולכתוב בעברית- משימה ממש לא פשוטה. הופתעתי מאד לראות במפגש שלנו אחרי הסיור בירושלים שהיא כתבה על כך שני עמודים שלמים! זה ממש מראה את ההשפעה הרבה שהסיור הותיר בחייה".

קפה צבתא

מרים טוויזר, רכזת בנות השירות האגדית בעיר מגלה מהו סוד ההצלחה של והדרת באופקים, "עבודה עם נוער וילדים זה חשוב אך טבעי לבנות השירות ודי מובן מאליו. לכן, באופקים אנו שמות דגש על הגיל השלישי שלעיתים נשכח ונדחק לפינה. ויש לנו כל כך הרבה מה ללמוד מהם. זו אחת המטרות שלנו בגרעין. אני שמחה שכל שנה זה צובר תאוצה".