דלג לתוכן המרכזי
תפריט
צרו קשר
גישה מהירה
En
English

שכן קרוב

שכן קרוב

שכן קרוב היא תכנית שמטרתה ליצור קהילה שכנים בתוך בנייני מגורים. התכנית מתקיימת בחמש ערים בארץ,בהן משרתות בנות שירות של בת עמי, והיא גדלה ומצליחה למרות הקשיים.

שכן קרוב היא תכנית נפלאה שמטרתה יצירת קהילת שכנים בתוך בנייני מגורים. למעשה זה עניין לא פשוט כלל בעידן בו אנו חיים. אנשים כבר לא זקוקים ליחסי שכנות ולחברה, כשיש פייסבוק ופלאפונים חכמים. בנות השירות שלנו משקיעות מאמצים ביצירת הקהילות הקטנות הללו בבניין בו הן מתגוררות במהלך שנת השירות. על ידי פעילויות, הדלקת נרות חנוכה, תליית שלטים ויצירת הווי בבניין, הן יוצרות דברים גדולים. לקהילה יש המון כח, אתה מתחיל בדברים הקטנים ואתה לא יודע לאן זה יגיע.

במציאות בה אנו חיים כיום, אם תשאלו אדם הגר בבניין, מיהו השכן שגר לידו,  לא בטוח שידע לענות. לצערנו כיום אנשים לא מרגישים צורך בחיי חברה משותפים כמו פעם. יש לנו חברים בפייסבוק, ויש לנו מחשב שמעסיק אותנו. פעם כולם היו יוצאים החוצה באופן טבעי והיו יחסי שכנות נפלאים ותוססים. כיום, דיירים אינם מכירים זה את זה, כך שיכול להיות בניין עם 30 משפחות שונות ולמרות זאת הוא יהיה מעיין בניין רפאים. בסביבת מגורים עירונית, קשה מאוד ליצור קהילתיות, למרות שאתה חי עם השכן 24/7 מערכת היחסים מסתכמת בתשלומים וצרכים משותפים של דיירי הבניין. בבניין מגורים ניתן להגיד שיש קהילה שלמה. לקהילה יש שלושה מאפיינים עיקריים, היא בעלת מרחב משותף, אינטרסים משותפים וגיוון. שלושת הדברים הללו יכולים להביא את הבניין מבניין רפאים לבניין תוסס, חי, ובעיקר נותן חוסן. כשאדם מתמודד עם אתגרי החיים המרכיב של החוסן הוא מאוד משמעותי ביכולת להתגבר על הקשיים. על רקע הנושא הזה קמה התכנית "שכן קרוב". בעקבות ההבנה ששכן קרוב זה דבר חשוב והכרחי, זו עזרה שיש לך מעבר לדלת ואתה יכול להיעזר בשעות קשות, ולא רק.

"שכן קרוב" קמה בשדרות בעקבות המשבר הביטחוני. תכנית שבאה לייצר קהילות בתוך אזורי מגורים ובתוך בניינים בסביבת מגורים עירונית. התכנית פעלה על בסיס התנדבותי. בכל שכונה בעיר חשבו התושבים מה מתאים ומה נכון לאותו בניין, ומדרשת שדרות יצרה תכנית שנתית עם סדנאות ושלל תכניות ופעילויות. ל"שכן קרוב" יש שלושה עקרונות. מרחב ציבורי, להיפגש במקום שוויוני ולא בדירה של מישהו- במטרה לשמוע מה הצרכים של הבניין, ולהשפיע ממקום של כולם. גיוון, בכל בניין מגורים ישנו גיוון בין השכנים, והעיקרון השלישי הוא- שייכות, שזהו למעשה דבר הכרחי בכדי שהכל יעבוד. עם הזמן בנות השירות שלנו הוציאו את הפרויקט המיוחד הזה מחוץ לשדרות- לעוד ערים, שכונות ובניינים. חוי כהן, מנהלת מחוז שפלת יהודה, המתגוררת בשדרות ויוזמת התכנית מספרת לנו על תפקיד בנות השירות בפרויקט, "בנות השירות באות בתור שכנות, ולא כמשפיעות- כמו שהן בדרך כלל בשנה הזו, וזה לא פשוט בכלל. הן במצב שהן שוות בין כולם, עם אותו אינטרס משותף לכל השכנים, להפוך את הבניין לקהילה תוססת" היא מספרת. בהרבה בניינים בהם מתגוררות בנות שירות יש יחסי שכנות מורכבים עם הבנות. בעקבות כך במספר בניינים ישבו בנות השירות עם ועד הבניין ושוחחו על ההתנהלות שלהן. בנוסף, הכינו הבנות שלט לדלת אחיד לדיירי הבניין, הפתיעו את הדיירים בתיבות הדואר ועוד. "חשוב מאוד שזה יקרה פנים מול פנים ולא דרך רכזת", מסבירה חוי על חשיבות המפגש של הבנות עם הדיירים, "הבנות מקבלות תכנית שנתית מהרכזת, ולפי אופי הבניין מחליטות האם נכון לעשות את הפעילות. יש המון הכוונה להקשבה, ענווה, התבוננות וזרימה עם צרכי הבניין". לוטם, בת שירות בגרעין ביבנה, מספרת מה קורה אצלם בבניין במסגרת שכן קרוב, "הפעילויות עצמן מביאות את הילדים ללובי הבניין, ככה בעצם נוצרת היכרות בין הילדים והוריהם לבין בנות השירות. מפעילות לפעילות הקשר מתחזק ואת מגלה עוד ועוד פרטים על הילדים, המשפחה, העיר ועל החברה שלנו", לוטם ממשיכה, "אני אישית רואה איך הילדים הקטנים צמאים לדברים האלו, לחיבור הזה וליצירות שאנחנו מארגנות להם, הם מורידים את העיניים מהפלאפונים שלהם ויוצרים שיח שמאחד ומחבר את כולם. את רואה את הנחת של ההורים, שגם הם, עוצרים את סדר היום שלהם ומבלים יחד עם הילדים בלי סלולר וטלוויזיה, ובלי הסחות דעת".

לקראת חנוכה קיבלו הבנות ערכה של פעילות משותפת, שיועדה להעברה בבניינים. הערכה כללה צביעת חנוכייה לבניין, כל אחד מקבל שלהבת, כותב את שם המשפחה ומשהו על המשפחה, והכל נתלה סביב החנוכייה, הזדמנות להיכרות בין כולם. ביבנה ערכו הדלקת נרות משותפת, הייתה פעילות יצירה וקישוט עוגות. גם באשקלון הייתה הדלקת נרות משותפת. דבורה, בת שירות בגרעין אשקלון מספרת, " האמת שפרסמנו את זה ממש ברגע האחרון, והייתי בטוחה שאף אחד לא יגיע. ב"ה הופתענו לטובה והיו נציגות של קרוב לעשר משפחות. כולם ממש נהנו ונפתח פתח לעוד הרבה מפגשים כאלה".

יסמין, רכזת בנות שירות ביבנה, סיפרה על מקרה מיוחד בו ניתן לראות כמה הפרויקט חשוב ועושה טוב. מדובר בשכנה בבניין של בנות השירות שמערכת היחסים איתה הייתה מורכבת מאוד. "היא התקשרה המון פעמים בשעות לא שעות והתלוננה שהבנות מרעישות. זה הפך להיות אפילו טורדני. היה לה משהו נגד הבנות", היא מספרת.  "זה לא הסתכם בשיחת טלפון, הגענו אליה הביתה לנסות לסדר את העניינים". השנה הבנות עשו פעילות "שכן קרוב" בבניין. הן דיברו עם הועד, פירסמו בווצאפ והזמינו את כולם. הפעילות הייתה בנושא של שאילת גשמים, פעילות חורפית וכייפית לילדי הבניין. "השכנה הגיעה עם הילדים שלה. רואים אותה בתמונות שמחה ומלאת הכרת תודה", יסמין מספרת על השינוי הגדול שחל בעקבות הפעילות, "היא יצרה קשר עם הבנות והזמינה אותן אליה הביתה, הפעילות הזאת עשתה פלאים".

קארין כוכב, רכזת בנות שירות בחולון משתפת, "שכן קרוב זה גם בדברים הקטנים", היא מספרת, "הבוקר התקשרה אליי השכנה של בניין ביאליק 152 בחולון להודות ולשבח את הבנות שלי. מלבד השבחים על הפעילות שהבנות עשו בחנוכה היא סיפרה לי שהיא אם חד הורית עם 3 ילדים שאחד מהם אסמטי והבנות בבניין הן אור בשבילה". השכנה סיפרה שאחת הבנות בקביעות מגיעה אליה כל בוקר בשעה רבע ל7 בהתנדבות (למרות שהציעה לה כמה פעמים שכר על זה )ועוזרת לה לתת משאף לבן שלה. "היא ממש התרגשה והיה לה חשוב לספר לי, שאגיד לבנות עד כמה התרומה שלהן משמעותית."

תכנית "שכן קרוב" מתקיימת כרגע בחמש ערים: אשקלון, חולון ,יבנה, רמלה וראשון לציון, ומתחילה את דרכה בעוד מספר מקומות. בכל מפגש מחוזי בו מתאספות מנהלת האיזור חוי כהן, הרכזות והבנות, עורכים תכנית לחודש הקרוב. מכל בניין ישנה בת שירות נציגה והבנות מעלות רעיונות יחד. התכנית היא להפוך את זה למשהו יותר מבוסס ורחב. התכנית דורשת המון משאבים, בחלק מהערים נדרש שיתוף פעולה של העיריה, ולא תמיד זה קורה בקלות. לוטם מסכמת, " לדעתי הפרויקט הזה פשוט מדהים, בחיבור שהוא יוצר בין דיירי הבניין לבנות שירות. שבעזרת ה' ימשיך ככה והפרויקט יתרחב ויתעצם". חוי כהן, מנהלת המחוז מסכמת גם היא, "יש המון כח לקהילה. אתה יודע איפה זה מתחיל ואתה לא יודע איפה זה נגמר, עצם זה שהצלחת להפגיש בין כולם זה דבר אדיר, ואי אפשר לדעת לאן זה יוביל", היא ממשיכה, " כל דבר שקורה הוא מהפכה, גם אם הן רק תולות שלט בבניין, מבחינתי זה מטורף".