דלג לתוכן המרכזי
תפריט
צרו קשר
גישה מהירה
En
English

מש(ת)לבים בעשייה

מש(ת)לבים בעשייה

תכנית משלבים.

מאות צעירים בעלי מוגבלויות שונות נדחים מהמסלול הצבאי ובכך נמנע מהם להשתלב כראוי בחברה, אך במסגרת השירות הלאומי- אזרחי צעירים אלו יכולים להשתלב כמו כולם ולתרום את חלקם למדינה. תכנית 'משלבים' של עמותת 'בת עמי' ועמותת 'גוונים', מאפשרת לכל אחד למצוא את הדרך המתאימה עבורו לתרום, ומעבר לכך נותנת לו כלים לחיים עצמאיים. התכנית מלווה ונותנת ביטחון לצעירים בעלי המוגבלויות המשרתים דרכה, ואת האמונה כי הם מסוגלים להתשלב לאחר מכן בשוק העבודה בפרט ובכלל בחברה.

יואל, צעיר החולה בשיתוק מוחין, מתמודד עם עיוותים בגפיים ופגמים בדיבור. על אף הקושי, הצליח יואל לגבור גם על קשיי הקליטה בארץ כשעלה לארץ משוויץ כשהוא בן 10. הוא הצליח ללמוד במהירות את השפה העברית והשתלב במערכת החינוך הרגילה. כשסיים את לימודיו הביע נכונות ומוטיבציה רבה לגיוס לצבא, אך הצבא דחה אותו וגם השילוב בשוק העבודה היו אתגר משמעותי עבורו. ליואל היו חסרים הכישורים הבסיסיים של מנת לשרוד בחברה שאינה מקבלת את השונה.

למרות אי גיוסו לצה"ל, מצא יואל מסגרת אחרת שקלטה אותו טרם היציאה לחיים ה"אמיתיים". יואל הצטרף למתנדבי השירות האזרחי-לאומי ושירת ב"מרכז ההסברה בשדרות". למרות החששות מהיציאה מהבית הוא החליט להתנדב בתוכנית ייחודית המשותפת לעמותת 'בת עמי' ו'גוונים'. יואל מעיד כי קיבל בשירות כלים לחיים עצמאיים ובזכות ההתנדבות הוא מרגיש שהוא תורם ומועיל לחברה הישראלית. החוויה אף העלתה את ביטחונו העצמי ואת האמונה ביכולתו להשתלב טוב יותר בחברה בכלל ובשוק העבודה בפרט.

יואל אינו לבד. מדי שנה, השירות האזרחי-לאומי מהווה גשר לחיים עבור מאות צעירים עם מוגבלויות שונות, אשר נדחו מהמסלול הצבאי. השירות במסגרת זו משמש עבור רבים אמצעי להשתלבות והתקדמות בחברה. עבור צעירים אלה, האלטרנטיבה של שירות אזרחי-לאומי הינה הסיכוי האחרון לתפוס את הרכבת לפני שהיא מאיצה ומתרחקת. אלפי צעירים עם מוגבלות פיזית, קוגניטיבית או נפשית, מרגישים דחויים על ידי החברה ולעיתים סובלים מתחושת מסוגלות נמוכה. בהתנדבות לשירות האזרחי-לאומי הם רואים זכות גדולה ותקווה להשתלב ולתרום לחברה בחזרה.

אולם, לא בפני כל הזקוקים לה עומדת הזדמנות זו. על אף המאמץ הגדול של מנכ"ל הרשות לשירות לאומי, שר שלום ג'רבי, עדיין ישנו חוסר גדול. מתוך כ-17 אלף תקנים שנתיים להתנדבות בשירות האזרחי-לאומי, רק כ-700 תקנים מתוכם מוקצים לצעירים עם מוגבלות. בשל המספר המועט של תקנים אלה, אלפי צעירים וצעירות עם מוגבלות נותרים מחוץ לתמונה ודרכם לעלות בסולם הניידות החברתית, להשתלב בשוק העבודה ולהגשים את עצמם נחסמת.

מחקר שהוזמן בעבר על ידי "הפורום לקידום השירות האזרחי-לאומי" מגלה, כי בנוסף לתרומה החברתית שבשירות: צמצום פערים, העצמת הפרט והשפעה חיובית על הלכידות החברתית בישראל. השילוב של קבוצות מוחלשות בשירות האזרחי-לאומי אף כדאי ושווה למדינה מבחינה כלכלית.

על פי ממצאי המחקר, השקעה של כ-43 אלף שקל (מתוך סכום זה רק 31 אלף שקלים מגיע מקופת המדינה, השאר מושקע ע"י המגזר השלישי) בתקן לשנת התנדבות של צעיר הסובל ממוגבלות, תניב למדינה בטווח הארוך לפחות 211 אלף שקל למתנדב (!). הרווח הכלכלי מורכב מערך השירות של המתנדב, החיסכון בתשלומי הבטחת הכנסה, תוספת ההשתכרות בטווח הארוך ומדדים נוספים.